fbpx
search
3 juni, 2021

Uppdrag i hela världen för Sven-Olov

Att släppa allt och kasta sig i väg till ett katastrofområde. CloudPros konsult Sven-Olov Sjöqvist tvekar inte när samtalen kommer – och de kommer. Första resan gjordes 2008 och nu under våren hamnade Sven-Olov i Ekvatorialguinea.

Insatser i katastrofområden

Sven-Olov Sjöqvist under sitt senaste uppdrag i Ekvatorialguinea.

Sven-Olov Sjöqvist (i mitten) under sitt senaste uppdrag i Ekvatorialguinea.

När Sven-Olov Sjöqvist senast lämnade det tillfälliga hemmakontoret i Arvika var det inte för att ”småsnacka” med kollegorna runt kaffeautomaten i Karlstad. Utan för att flyga ner till Ekvatorialguinea för en akutinsats efter att ett ammunitionsförråd exploderat. I rollen som IT-tekniker reser Sven-Olov runt i världen för att göra insatser i katastrofområden.

Han är en del av en personalpool hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Något som i korta drag innebär att han är tillgänglig för uppdrag 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet. Oftast är det FN som är uppdragsgivare väl på plats.

– Jag blir projektanställd under uppdragen och får samtidigt tjänstledigt från CloudPro. Jag sökte dit en gång i världen och blev antagen. Då fick jag genomföra en grundutbildning och efter mindre än en månad åkte jag på första uppdraget. Det var i Georgien och efter det har jag inte kunnat sluta, säger Sven-Olof Sjöqvist.

20 uppdrag som IT-tekniker

Sedan dess har det blivit 20-talet resor till stora delar av världen. Som IT-tekniker i ett katastrofområde blir grupperna som Sven-Olov medverkar i viktiga nav för att upprätta kommunikation med omvärlden.

– Det kan vara organisationer som Röda Korset och Rädda Barnen som använder utrustningen. Det är oftast bråttom och väldigt viktigt att få det att fungera eftersom det är många som behöver använda utrustningen. För det mesta är det olika typer av satellitsystem, allt från mindre som får plats i en ryggsäck till stora antenner, över 2,5 meter höga, berättar Sven-Olov.

– Vid vissa insatser kan det vara mindre drabbade områden där kommunikation och teknik fungerar, då blir det mer att arbeta med logistiska frågor. Det varierar mycket från insats till insats och vilket land man hamnar i.

Det kan vara organisationer som Röda Korset och Rädda Barnen som använder utrustningen. Det är oftast bråttom och väldigt viktigt att få det att fungera eftersom det är många som behöver använda utrustningen.

Sven-Olov på plats i Mozambique 2019.

Sven-Olov på plats i Mozambique 2019.

Är det några resor du minns lite extra?

– Det är många såklart, men kanske framför allt Nepal 2015 när det hade varit en kraftig jordbävning. Och Vanuatu i södra Stilla havet efter en cyklon. Det var speciella resor. Nepal var hårt drabbat och jag hamnade långt uppe i bergen, många byar var helt raserade och behovet var väldigt stort. När det kommer till Vanuatu så hamnade man verkligen långt från civilisationen där vi fick åka båt mellan små öar. Helt utan elektricitet, vägar och så vidare.

Att släppa allting och resa i väg, hur fungerar det?

– Jag har haft bra och förstående chefer och nu har jag hållit på så länge att de vet att det inte är någon idé att protestera, skrattar Sven-Olov.

– Generellt så är det aldrig några problem, jag har tackat nej någon enstaka gång för att det inte har gått att lösa. Sedan så har de kunder som jag jobbar mycket och nära med koll på att jag försvinner ibland. Oftast är det inga problem för dem att vänta med vissa saker tills att jag är tillbaka.

I din roll som IT-konsult hos CloudPro – vad trivs du mest med där?

– Jag har många kunder som jag har jobbat med i många år och som jag känner väl. Det trivs jag med, att se hela kunden med allting från smått till sort. Att det inte bara handlar om att åtgärda fel, utan se till att stötta och utveckla verksamheten.

– Mycket handlar om att skapa ett förtroende över tid, vårda kunder och lyssna på behov. De bryr sig väldigt sällan om tekniken, det handlar om att det ska bli bättre och enklare för dem att jobba i sina respektive verksamheter.


Du kanske även vill läsa

31 januari, 2022

Video: Webinarium om cyberattacker

Tillsammans med Safestate genomförde CloudPro ett uppskattat webinarium om cyberattacker mot företag. Nu har du som missade tillfället ...

Fortsätt läsa
11 januari, 2022

CloudPro i nytt partnerskap med Safestate

Cyberattacker har blivit en del av vardagen för de allra flesta företag. På bara ett år har antalet attacker mer än dubblerats. Med det som ...

Fortsätt läsa
22 december, 2021

Mot ett inspirerande 2022!

En flytt som andas nystart. Kundnöjdhet som vänder uppåt och stort fokus på hur vi skapar bättre affärer ihop med våra kunder.

Fortsätt läsa